neděle 22. listopadu 2015

Mini úlek - rámek.

Skládací rámky pro mini úlek.

Včelám, ale i matce vyhovuje úzko vysoký rámek. A včelařům na chov matek zase menší úlek, pro snadnější prací  a hledaní matičky. To oboje splňuje námi vytvořený MINI plus na pul ramku Adamcovy míry 39*24.
konstrukce našeho skládacího rámku je podobná rámkům chovatele matek Sedlačka, ale byl vyvinut nezávisle na něm.
Rámek je složen ze základního rámku a vrchní loučky, která má pro frézovaný, pro snadné spojeni v možný nekonečny rámek. Viz foto.
Celý rámech je konstruován na výrobu jen kotoučovou pilou, což má doma každý kutil , tedy i včelař.
Rámek je sbit hřebíčky , nebo sponkováčkou a vrchní lišta je přilepena a také přibita.

Stejně jako cely úlek je i rámek konstruován pro výrobou složení dětmi, samozřejmě výrobu dílku by měli provést dospělci, neboť stroje jsou nebezpečné na úraz.

Rámek po vyrobení se již jen navrtá na drátky, vydrátkuje a je plně použit jak pro systém v Mini úlku , tak i ve standartních úlech. Tedy jak chov matek v oplodňáčku tak i v plemenáčích.

Fotky a videa z výroby.

Výroba pera. Výroba drážky.


 



Komplet vyrobeny spoj.





 
Mechanizmus skládaní rámků.


 
 
 
 
 
 
Nekonečné spojený rámek.


 
Video z výroby rámku. Kluci Vojta 8 a Jindra 9.


 
 
Kompletní rámek. Rámek plný medu.
 
 
 
 
 
Plod na rámku a rámky v úlečku.
 

 

 
 
 
 
 


Mini úlek - Dno

Dno je vstupem do úlu, ale také okem do včelstva, kde poznáme jak se mu daří.

Než si moji kluci Jindra, Vojta a Vítek vychovali nove matky, Museli si vyrobit nové ulky, pro jejich osazení. Nástavky již mají a tak zbývá  dno. Je důležitý a také nejsložitější díl celého úlu.
Pro rychle osazeni včelstvičky, jsme konstruovali jednoduché dno, bez varroapodlžky. inspirace byla vzata z od úlu Warre. Jedna se o jednoduché a snadno vyrobitelné dno i dětmi. Dno je stejně jako nástavek , ze styroduru. Je použita na cele dno tloušťka 2cm.
Základem dna je destička o velikosti, vnějšího rozměru nástavku. Ve kterém je vyřezán otvor, je ho dobré zkosit , aby včelky měli náběhy pro snadnější vstup do prostoru úlu.  Pro dobre odvětraní i při věznění je dobré vyvrtat v zadní časti otvory pro ventilaci. které následně osadíme pro včely neprůchodnou sťkou. Leták je přišroubován zespodu. Výška česna  je závislá na  tloušťce základní desky.
Zespodu dna jsou přilepeny lyžinky ,aby pode dne byl prostor a dno neleželo přimo na zemi, neboť by nefungovalo odvětraní. Dno je dokončeno ze shora rámečkem. který vytvoří výšku podmetu.
Toto dno je jednoduché a zvládnou ho vytvořit i nejmenší dětí. Jak jsme mohli ukázat i na násavkách, které zvládnul sešroubovat i nás cvrček Šimon 2.

Výroba dna našimi dětmi. Vitek 5, Tíšek 8, Jindra 9.


 
 
Šimon (2) šroubek.




 
Hotovo
 
 
 
Videa z výroby.






Příště návštěva u Přítele Skuhrovce ve Vyzkumáku.