neděle 28. června 2015

Čínská přelarvovací lžička.

V chovu matek je neocenitelným pomocníkem správná lžička.
Chovu matek se věnujeme hned od prvního roku , kdy samostatně včelaříme. Nejdříve jsem se naučil obyčejný obloukový podřez a později využívaní a vyřezávání rojových matečníku. Vyřezávání jsem prováděl do trojúhelníku, kdy matečník byl ve středu trojúhelníku.
Až v dalších letech jsem přešel na opravdové přelarvování za pomoci lžiček.  Vystřídal jsem mnoho druhu lžiček, Až jsem se seznámil, díky odborným překladům s čínskou lžičkou. Mluvilo se o ni v superlativech. a tak jsem ji sehnal, už ani nevím u kterého internetového prodejce. Ale od té doby jsem již lepší lžičku nesehnal.
V odborných překladech v článku rozděleném na tři díly, jsem se dočetl, že jí vyvinuly hlavně pro přípravu matečníku na těžbu Mateří kašičky. Až později jí dopracovali do dnešní podoby. Díky ní dosahuji neuvěřitelné produktivity práce.
První larvení bylo na draka, nedařilo se mi larvičku nabrat, ohýbal se mi jazýček, a asi po deseti minutách jsem ji zahodil do trávy. Sedl jsem si na úl, a přemýšlel jsem co mne to zase napadlo koupit. Odešel jsem ze včelnice, ale nedalo mne to a šel jsem pro překlady a znovu jsem je četl. Věta ,kterou jsem jistě četl i předtím ale unikla mi-zněla asi tak to- lžička se drží úplně jinak než držíte pero, je to specifické a je zapotřebí si tohoto osvojit. otočil jsem se na podpatku a uháněl jsem jí v trávě vysoké pokolena najít. s odhodlaním to nevzdat. Když to umí oni, proč by ne já.
Larvil jsem několik minut a na správné držení jsem nakonec přišel. Během několika larvení jsem se zdokonalil a dnes mohu tvrdit je to MOJE lžička, A jedná se asi o jednu z mala opravdu podařených věcí z Číny v poslední době.
Chovný rámek, lžičky a chovná matka.(k porovnání čínská a česká lžička).
čmelda a přelarvení 144čmelda a přelarvení 149čmelda a přelarvení 150čmelda a přelarvení 151
Přesun vajíček.
přelarvováni a dna 073přelarvováni a dna 074přelarvováni a dna 077přelarvováni a dna 083
Šup a vajíčko je tam.

Video: První pokusy s přelarvováním čínskou lžičkou.


Video: Přesun vajíček čínskou lžičkou.





Chov matek je poezii Včelaření.

pátek 19. června 2015

Roj 2013 – moc pěkný roj.

Mám rád své včely a snad i oni mají radí mě.

Před lety jsem s manželkou pořídily několik hezkých fotek roje, a teď se o ně podělíme. Jedná se o náš náhodný roj, který byl velice pěkný. Na fotce jsem sám osobně a tak se nezlob že jsem neoholený. Navíc jsem byl pěkně s pocený neboť jsme sušily seno.

Tak snad se fotky budou líbit.

RŮZNÉ 19,062013 078 RŮZNÉ 19,062013 079 RŮZNÉ 19,062013 080

To jsou moji milašci ,ale manželce ani muk.