sobota 5. ledna 2013

Prolet na začátku Ledna

3.1.byl prolet, který včely uvítali.

Každý pravidelný prolet je dobrý pro včelstvo, neboť včelky se mohou vyprášit – vyčistit výkalový váček. Pokud by se dlouho nemohli vyprášit, mohli by začít kálet v úle na rámky a to by znamenalo počátek nemocí. Proto jsme i mi  rádi za oblevu. Na druhou stranu nesmí obleva trvat příliš dlouho neboť by to mohlo znamenat ,že by se včely rozplodovali a mohli by jim na jaře chybět zásoby. Nejhorším stavem by bylo, kdyby zásoby došli a my bychom je nemohli doplnit, to by včelstva padla hlady. Toho se ten to rok bojíme. Teploty 3.1 dosáhli asi kolem 10stupnů ve stínu a sluníčko krásně svítilo. Prolet jsme pozorovali i s přítelem Jílkem, kterému jsme volali. Byl rád, že jsme ho na prolet upozornili. Každý rok, když se oteplí vezme motorku a jede na své stanoviště podívat jak jeho včelky létají , rád se podívá na nádhernou podívanou. Snad jako každý včelař.

Volali jsme i příteli Pulpánovi, ale již v tu dobu také věděl o proletech a nafotil si včelstvíčka.

No držme pěsti a kdo umí modleme se za ně.

Na fotkách je již konec proletu, neboť jsme si pozdě pro foták došli.

Celkový pohled na včelstva.

Prolet včel a mech 056Prolet včel a mech 011Prolet včel a mech 057Prolet včel a mech 014

Oddělky.

Prolet včel a mech 026Prolet včel a mech 032Prolet včel a mech 028

Chovná včelstva.

Prolet včel a mech 046Prolet včel a mech 022

Zkouška přezimování matek na třech půl rámcích.

 

Prolet včel a mech 020Prolet včel a mech 005Prolet včel a mech 021

A tak to u nás vypadalo ještě nedávno.

zvedak a včely a autičko 16,12,2012 058zvedak a včely a autičko 16,12,2012 062

Chovná včelstva a přezimující matka na třech půl rámcích.

zvedak a včely a autičko 16,12,2012 064zvedak a včely a autičko 16,12,2012 066zvedak a včely a autičko 16,12,2012 083

Výsledky hlasovaní

Vyhodnocení malého kvízu Za kolik jste ochotni koupit kvalitní med od včelaře.

Zajímalo nás kolik by byla správná cena medu, jaká by se líbila nám i Vám. Náklady na vytočení medu jsou rok od roku vyšší. Jednotlivé vstupy rostou a to nepočítáme čas, který potřebujeme ke stočení medu do sklenic. Sklenice vychází cca 9,5 až 12kč, kde je již započítána i cena dopravy.

Děkujeme za hlasování a Vaší přízeň naším stránkám. Celkem hlasovalo 32 lidí. Z toho hlasovalo pro cenu KG medu:

70kč – 2 hlasy    90kč – 4 hlasy  100kč – 12hlasů  110kč – 3 hlasy  120kč – 11hlasů

Vyplývá z toho, že každý zákazník je ochoten koupit med za jemu rozumnou cenu. Pokusíme se spočítat zajímavý průměr. Spočítáme zákazníky 32 a spočítáme každého hlasujícího jakoby koupil svůj med za cenu co hlasoval. Co vyjde? Vyjde nám  průměr a to že nejlepší cena by byla 104,5kč.

Nejlepší cenou za Kg medu je 100kč. Na to jestli je to málo, nebo hodně již odpovídat nebudeme a necháme závěr na každém

P3280046

Važme si daru, který nám dal tak malí tvoreček, jakou je malá včelka.Ten to dar má schopnost i léčit naše neduhy na těle i na duši.

pátek 4. ledna 2013

Pokračujeme s uteplením.

Stále jsme to nevzdali a zkoušíme uteplené úly přítele ing.Smělého.

Čas pokročil, a přinášíme nové informace, jak pokračujeme v jeho zkoušení. Postupným přidáváním nástavků, jsme oddělek postupně rozšířili na tři nástavky.

Úl přítele Smělého u nás obsahuje 10 rámků na nástavek. Nejspodnější nástavek byl vyroben dle Smělého, další dva nástavky jsou vyrobeny z extrudovaného polystyrénu, tato změna byla kvůli menší pracnosti výroby, nedostatku času a samozřejmě nižší ceny. Nástavky tak dostačují pro další zkoušení tohoto úlu. Úl byl doplněn soušemi a 14 mezistěnami na počet 29 rámků. Rámky byli plně postaveny a buď zakladeny nebo zaplněny medem.

První vytáčeni. Vytočily jsme jen plně zavíčkované plásty. A samozřejmě bez plodu. Medu v úle zůstalo dost, ale částečně obsahoval plod a tak jsme odtočily při prvním vytáčení jen 14,5kg medu.

Druhé vytáčení. Nastal stejný problém z nedostatek místa způsobil za plodováni každého volného místa. Vytočilo se asi 19,5kg a zbytek se rozdělil do oddělků, jako krmivo a posílení plodem.

Úl byl rozebrán, vytočen a zase zpět osazen jen malým oddělkem na třech plástech a doplněn plásty na počet 8ks. Byli doplněny zásoby a byl zazimován.

Jistě jste si již spočítali kolik je celkový vynos medu. Nezapomeňme na postavené mezistěny a na med, který zůstal v plástech, díky kterým jsme vytvořili několik oddělků.

Závěr: je jasné, že takový úl ,který je plně uteplený musí ho být možno rozšířit na víc, jak tři nástavky. Dnes již také víme, že uteplený úl musí mít správné dno, které má také mít možnost vložení uteplívky místo stavební uzávěry. Další pokusy s tím to úlem, jsou zajímavé, ale mají-li být korektní museli bychom zazimovat a provést jarní rozvoj podle ing. Smělého, ale na to nemáme již takovou trpělivost.

Ten to úl je vhodný pro vytvoření 2-3 násobku medu než ve starých úlech, ale za 2-3 nasobek času na jeho ošetřování. Je jasné, že rozdíl je tedy v krmení cukrem. Počítáme-li výsledek na zkrmený cukr je jasné, že finanční náklady na provoz toho to úlu jsou malé. Vynos je opačný, je vyšší ,ale je vykoupen prací. Pokud jsme včelaři ze záliby, vyplatí se nám ten to úl zkusit.

Fotky úlu. Úl ing. Smělého je zcela vpravo.

Včelí matky a ulice 044

Fotky nástavku plného medu

sklo auto 054sklo auto 066sklo auto 067sklo auto 069

Spodní nástavek obsahuje věnce medu, které jsou dobře patrné i na fotce. Pro názornost fotka plodu s medem.

sklo auto 070sklo auto 071

Med na vice méně panenských plástech.

sklo auto 072sklo auto 074sklo auto 076sklo auto 075

Přejeme mnoho zdaru při zkoušení jistě zajímavě řešeného úlu od přítele ing.Smělého.

středa 2. ledna 2013

PF 2013

v novém roce se těšíme na Váš zájem o naše svěřenkyně a jejich slaďoučký med.

!cid_image001_jpg@01CDE751