neděle 27. února 2011

Minioplodnáček III - Opravdu vzrušující nález.

Včera  26.02.2011 jsme se zašli podívat na včelnici. Také jsme navštívili náš minioplodnáček a k našemu překvapení jsme uviděli matku. Ještě rozrušeni velice zajímavým nálezem, jsme běželi domů pro foťák ,abychom zkusili zachytit matku na fotku. Jindra nedával moc šancí že matka zůstane na místě , ale Petra stejně ho přinesla. Foto se povedlo ,ale bylo to naposlední chvíli.
     Uvidět matku v létě , natož v zimě je vyjímečný pohled. Samozřejmě pokud ji záměrně nehledáme.
Za několik let jsme se naučili matku ve včelstvu vyhledat za chviličku, což mohlo mnouho včelařu již obdivovat. Zajímavostí je ,že to není žadný problém jenom se To muselo několikrát zkusit.
Jak to myslime? Matku vžda najdeme na určitých plástech ve včelstvu, nebo pod nimy, nad nimy vedle.
Jedná se vždy jak úl otrvírat a odkud prohlížet včeličky. Samozřejmostí je pro z jednodušení matičky - Královny včelího společenství značit. Matky se značí acetonovou barvou , za použítí  potravinářského acetonu. Postupně , jak bude plynout čas ,budeme Vás seznamovat i s tím jak se matky značí a pokud budete chtít i jak na vyhledávání matky.(ikdyž je to naše knouw-How).
Pár fotek první fota jsou začátkem února , kdy došlo k proletu a ztrátám na včelách.
Další serie je nález matičky a poheld na včelky. Je malinko z kreslený, protože již úlek byl dlouho otevřený a došlo ke kondenzaci vodních par.
        Opravdu krásný pohled.  

Foto ze 07.02.2011.






Foto z  26.02.2011.



neděle 13. února 2011

Výlet.

Včera jsme po dlouhé době vyrazili všichni i s bráchou a jeho rodinou na výlet. Prohlédli jsme si Vranici u Toulovcovích maštalí. AJak to tak bývá, každý kdo se věnuje nsvému koníčku ,ale i práci na plno ,má již profesionální deformaci v sobě.
No a my jsme se,jak již tušíte, rozhledli po včelkách a úlech.
Našli jsme některé krásné i když staré a některé trošku zanedbané.
 Foto včelína pochází z Makova a obdivovali jsme jeho stav. Opravdu pěkný. Ostatní fota jsou z okolí litomyšlska.
          Další komentář necháme na Vás.





     

První květy jara.

    Včera jsme obhlíželi včelky a obcházeli jsme zahrádku. A nevěřili jsme svým očím. Našli jsme první tavolíny, hned několik na několika místech. Nedalo nám to ,více jsme se rozhlédli. Hned vedle byli připravené rozkvést první jarní sněženky.
  Zajímavostí je ,že sněženka se v lidovém léčitelství nepouživá.Pozor je jedovatá, ale famaceutický průmysl z ní vyrábí lék,který ovlivnují mozkovou činnost. Používá se jeden z alkaloidů - galantamín (je patentován) ,který se využivá k lečbě mírných případů Alzheimerovy choroby.
Štastná náhoda nás vedla na ona místa.Doufáme ,že  jaro již brzo příjde.
           Jaro již dvířka otvírá.

čtvrtek 10. února 2011

Uteplený tenkostěný úl.

Sliboval jsem přátelům ukázat ,nový úl. Tedy moc nový není ,máme ho vyrobený již skoro rok. To však nic nemění na tom jaké výhody skýtá.

Historie úlu sahá do 19století ,kdy tento typ úlu -my ho nazýváme Anglán, byl vytvořen. Jeho vynálezcem je William Broughton Carr (1837 - 1909). Jedná se o úl ,který je rozpoznatelný i na dálku. Jeho vnější obal tvoří,pyramidově seskupené prstence. Tlouštka jednotlivých stěn je jen 16mm. Jeho genialita je v izolaci a v lehkosti nástavků. Díky vnějšímu prstenci  ,který pohlcuje nepříznivé počasí, sluneční záření a podobně, nemá vliv na včely uvnitř.
Chtěli bychom ho zkusit již tento rok ,jenom se musí přepracovat dno ,které bude mít místo dna pletivo. Z důvodu kontroli nemocí a varoázy. Obrázek ukazuje již přepracovaný úl ,který je oproti originálu na rámkovou míru 39*24,tedy tu naší. Další info se zde pomalu bude objevovat v zavislosti na  zkušenostech a aktuálním stavu.
        Vše pro včely a pohodlí pro včelaře.

Vosk se taví , zima slaví.

Včera  jsme jen tak zkusmo vytáhli Sluneční tavidlo. Protože taví již brzo na jaře. Ale tentokrát je super brzo 10.2 jsme nikdy neměli ho v provozu. Dnes dosahovala teplota na 7,5stupně,ale svítilo sluníčko.
A ejhle vytavili jsme první  kilo vosku. byla to zkouška tavidla tak jsme netavili na čistotu, spíš jenom na zkoušku. Tavilo se z rozlámaných souší ,což jsou suché plásty bez medu a pylu.
Tavidlo máme již skoro 10let a od prvního nátěru luxolem jsme ho již nerenovovali. Taky podle toho vypadá. To musíme do jara na pravit.
Sluneční tavidlo je zařízení ,které pomáhá včelaři, aby nemusel jinak pracně tavit všechny formy vosku. Ať plásty ,souše, srdíčka- divoce vystavěné plásty a trubčí a stavební rámky. Také víčka ,která vznikají při medobraní. O to všem si postupně řekneme víc v dalších článcích.

      Sluníčko prosím ohřej nám krovky.