neděle 30. ledna 2011

Pokračování sledování minioplodnáčku. II.

Po týdnu jsme vyfotili stav mini včelstvíčka, jak se mu vede. A foto zde publikujeme.
Držete nám palce ,abychom vytrvali a postupně dokumentovali jeho rozvoj od zimy do léta.
Zajímavostí je ,že včelky jsou otočeny hlavičkami do vnitř a zadečky ven. Důvod je také zajímavý hlavička je menší ,jak zadeček a diky tomu mohou tvořit zimní chumač kulovitého tvaru. Samozřejmě to je jen vnějším znakem ,dalším důvodem je předáváním potravy(maji hlavičky uvnitř a mohou být tím pádem krmeny). No v neposlední řadě včelky dýchají zadečkem ,kde mají vzdušnice(pro odborníky lat.tracheae).Mluvíme o včele medonosné o dýchacím ústroji vzdušnicovém. Díky tomu včela nepotřebuje krev jako prostředníka pro rozvádění kyslíku po těle. Jednou ze zajímavostí přezimovacího chumáče včel(také zimní hrozen) je že včely tvoří kolem matky několik vrstev.Klesne-li teplota pod10 stupňů včely vytvří chumáč o dvou vrstvách ,kde ve vnější vrstvě dochází pravě k tomuto uspořádání.Musíme dodat i přes velké mrazy uvnitř tohoto chumáče ,kde se nachází matka je teplota asi od 20-30stupňů plus.Chumáč je živý i při největších mrazech - včely z vnější vrstvy se postupně dostávají do vnitř. To se děje když včely zevnitř vylezají ven a nahrazují již zkřehlé a unavené včelky.
Chtěli bychom zkusit i nainstalovat kameru s tepelnými čidly. Jen si myslíme ,že nám to chvíli potrvá a tento rok se nám to nepodaří.Snad příští rok.
              Včeličky tužte se.

Vrtání rámečku.

Jaro se blíží a čeká nás přidávání nástavků a do nich patří rámky.
Ty to rámky musí být vyplněny mezistěnou což je vosk vylisovaný do tenké desky a jsou v něm prolisované včelí  buňky. Ale o tom bude řeč později až nastane a samozřejmě s obrázky.
Nyní bychom chtěli poděkovat všem ,kteří se podíleli na vyrobě přípravku na vrtání, ať radou nebo pomocí.
Nebudeme jmenovat jednotlivá jména ,abychom na někoho nezapoměli. 
Přípravek jsme od zkoušeli již na jaře loňkého roku a přesvědčíl nás, jak je potřebný.
Rychlost je nesrovnatelná - 180ks rámků za 25minut a to i s úklidem.
            Moc děkujeme za pomoc.

Pokračujeme v dokončení nástavků.

Týden uplynul a výroba se posunula dál.Dnes máme již rámy hotové a zabrušujeme je.
Čeká nás frézování a přibití latíček ,no a sponkování palubek.
Pracujeme na přípravcích, které by nám mohli usnadnit výrobu.
                                      Hůra na to.

Na fotkách jsou vyobrazeny přířezy odpadního dřeva, vyfrézované dílce a hotové, slepené rámy.
                                     

úterý 18. ledna 2011

Leták ve službách včeliček.

Každý prolet v zimě a na jaře je problémem. Každá včelička musí odstartovat a zase přistát do úlu svého včelstva. Měli jsme úly bez letáku před očky (očko je otvor v nástavku úlu, kudy muže včela opustit obydlí aniž by musela do suterénu úlu) dnes jsme je vyrobili skoro ke všem a na jaře by mohli být všude.
Velice pomáhaji včeličkám ,aby nedocházelo k jejím ztrátám. Pro včelu ,která kupodivu špatným letcem, je každé přistání problémem a to i na náš letáček. Několik foto které demonstrují i přistání karambol nebo hromadný start pylových machrů.  
                               Tak štastnou cestu a na start.

pondělí 17. ledna 2011

Otepleni a jeho vliv na včelstvo.

Fotili jsme také naše pokusné mini včelstvíčko na půl rámcích.
A náhodně jsme včera zaznameli jak se včely uvolní ze zimního chomáče a připravují si misto na přesun na další rámek.
Na prvnim fotu je včelstvíčko ráno asi v osm hodin a na druhém  je v 13,30hodin.
Rozdíl je patrný, včely opustily chomáč a rychle připravují nové misto. Velice zajímavé.

Tak to jsme včeličky nikdy nepozorovali  (protože je neprohlížíme dvakrát denně,ale včera jsme je ráno na fotily ,pro zvědavost jak přezimují a odpoledne jsme mohli díky tomu srovnávat.)
        
                 Opravdu velké štěstí.

Prolet naších včeliček.

Včera bylo super počasí a líbilo se to i naším včeličkám. Létali již od dopoledne až do pozdního odpoledne , tedy od 10hod do 16hod přibližně. Byli jsme se na ně koukat a radovali se z jejich překrásného letu.
Tento prolet je pro včely po dlouhé době co jsou doma v zimním chomači a přezimují, důležitý.
Každý den se jim plní zadečky výkaly ze spotřebovaných zásob. Pokud by neměli šanci se vyčistit (říka se vyprášit) mohly by po delší době začít trpět nemocemi a začít hynout. Proto jsme velice rádi za krásný den.

      Dnes jsme také odebrali měl.Měl je zbytek vosku ,který kryl plast se zásobami  a byl odstraněn pro přístup k zásobám. Tato měl se dává na rozbor do laboratoře , aby se zjistila přitomnost Varroazy, která je hrozbou pro včelky.

úterý 4. ledna 2011

Výroba nových nastavků v plném proudu

Za několik dní mezi vánočními svátky a dneškem jsme dokončily 27 nových nástavků. Nyní vyrábíme dalších 10 a připravujeme ještě víc jak 40 ks.

Jsou zatím jen nařezané přířezy, ale palubky již byli zakoupeny.

Rychlost přibíjení se zrychlila díky sponkovačce, kterou jsme zakoupili a v náročném nasazení plně odzkoušely. Tuto sponkovačku, proto mohu doporučit.

Chystáme také do výroby nová dna třetí generace a krmítka, které nahradí krmení sklenicemi. Mělo by díky nim dojít ke zrychlení plnění na pár sekund ze stávajících desítek minut.

Ve formě plánku je i zdokonalené tavidlo, které bylo inspirováno knihou Silná včelstva. Měly jsme již plánky na 10 rámkové tavidlo, ale zdokonalené tavidlo bude na 25 rámků.

Tak nám držte palce, aby dobře tavilo jako naše dosud používané dvourámkové. Které tavilo denně asi 10 až 16 rámku  typu 39x24 případně 24 ks 39x17.

Tak uvidíme.

neděle 2. ledna 2011

Začínáme s Medovými zprávami

Dnešním dnem jsme založili blog s názvem Medové zprávy.
Kde Vás budeme seznamovat s novinkami a zajímavostmi kolem našich včeliček.
















Další podrobnosti najdete na:
http://medabeda.ic.cz/